Fotbollshistoria: Allt du behöver veta

Fotbollens historia är komplex, men vad behöver du verkligen veta om en av världens mest älskade och stödda sporter? Vi har beskrivit några av de viktigaste fakta om fotbollens historia så att du kan förstå hur sporten har utvecklats sedan dagen.

VAR DET ALLA Började

Fotbollens ursprung kan delas in i två kategorier: samtidshistoria och klassisk historia.

DEN SAMTIDIGA HISTORIEN: VAR & NÄR FÖRES FOOTBALL?

Fotbollens moderna ursprung började i England för mer än 100 år sedan, 1863. Rugbyfotboll och föreningsfotboll, en gång samma sak, gick på olika sätt och fotbollsförbundet, det första officiella styrande organet för sporten, bildades.

GÅR TILLBAKA I TIDEN

Historikböcker dikterar att människor som har haft en lysande tid att sparka en boll i tusentals år, men inte alla dessa spel skulle vara igenkännliga som vad vi anser som fotboll idag. Men de olika perioderna av fotboll, eller sporter som involverade att sparka en boll i mer exakta termer, var alla avgörande för spelets utveckling. Utan den variation som upplevts genom åren har vi kanske aldrig haft fotboll enligt modern standard.

Den längsta ryggen vi kan spåra fotbollens historia är till Kina, redan under det tredje århundradet f.Kr., där det nämns ett spel som liknar fotboll i militära manualer. Han-dynastin spelade ett spel som heter Tsu ‘Chu, vilket innebar att man sparkade en boll genom en 30-40 cm öppning och in i vad vi nu skulle se som ett mål av käppar med ett nät fäst vid det. Bollen som användes under dessa spel var gjord av läder och fylld med hår och fjädrar.

Grekernas uppfann “Harpastum”, ett spel som använde en boll som var mindre än den som användes i fotboll men som hade liknande regler som det moderna spelet. Spelet var på ett rektangulärt fält markerat med gränser och en mittlinje och målet var att ett lag skulle få bollen över konkurrentens gränslinje.

Baserat på vad vi vet om bollspelets historia där användningen av fötter dominerar kan vi tydligt se vilken påverkan olika kulturer och variationer har haft på spelet vi spelar idag.

Storbritannien och fotboll

Uppgifter visar att 1314 förbjöd Londons borgmästare London fotboll i staden på grund av att det orsakade ”kaos”. Om du fångades när du spelade spelet i London kan du fängslas. Detta utarbetades under de 100 år som England och Frankrike var i krig, när Kings Edward II, Richard II, Hentry IV och Henry V gjorde spelet olagligt i hela Storbritannien på grund av att det “tog bort fokus från att utöva militära discipliner”, som var anses vara mer användbar.

Trots motstånd för spelet, blomstrade fotboll i Storbritannien från åtta till 1800-talet, men en standardiserad version av spelet var fortfarande en sällsynthet eftersom regionala versioner ofta fick fördel. Dessa olika versioner av spelet togs upp för att så småningom bli föreningsfotboll, rugbyfotboll och gælisk fotboll, som alla bidrog till den samtida motsvarigheten till spelet vi spelar idag.

När vi tänker på de söndagliga ligorna vi nu spelar, är den bästa iterationen by vs byspel där byar samlades och deras lag spelade mot varandra, vanligtvis på omärkta fält.

STANDARDISERINGEN AV BOLLEN

Även om de officiella reglerna för modern fotboll dikterades 1863 när fotbollsförbundet inrättades, standardiserades inte bollens specifikationer på ytterligare åtta år. Fram till dess skulle båda parter som spelade komma överens om vilken boll som skulle användas inbördes.

VARFÖR ÄR EN MATCH 90 MIN.

Standardlängden på spelet i fotboll är 90 minuter. Denna varaktighet fastställdes för första gången 1866 när London och Sheffield spelade mot varandra. Av en eller annan anledning sattes 90 minuter härifrån som standardlängd för fotbollsmatcher. Även om moderna minderåriga spel inte använder 90-minutersformatet.

FOTBOLL, DET GLOBALA FENOMENEN

Det var först i början av 1800-talet att spela fotboll i skolor blev normen och började i offentliga skolor. Även om reglerna inte skilde sig mycket från standarden, skulle många skolor komma med sin egen variation av spelet beroende på de grunder de hade tillgängliga. Till exempel, om en skola bara hade en konkret lekplats, vilket var sant för många skolor, var de tvungna att arbeta med vad de hade och skulle anpassa gränserna därefter.

Åtta år efter det grundades hade fotbollsförbundet inrättat 50 medlemsklubbar. Det var då FA-cupen 1872 föddes, med det första mästerskapet i verk 1888. Vid denna tid hade Europa fortfarande inte omfamnat den samtida varianten av fotboll, som hjälpte till att definiera fotboll som en ‘mycket brittisk sport. Men före detta 1872 var den första “internationella” fotbollsmatchen mellan England och Skottland som lockade enorma folkmassor, ungefär som dagens spel.

Spridningen av fotboll utanför Storbritannien var till en början långsam, men den nådde snart alla hörn av världen. Nederländerna och Danmark bildade sina egnafotbollsföreningar 1889, följt av Nya Zeeland 1891, Argentina 1893 och Chile, Schweiz och Belgien 1895. Italien var nästa, bildade sin förening 1898. Bakom det var Tyskland och Uruguay 1900. Nästa årtionde skulle se Ungern och Finland bildar också föreningar.